Translate

maanantai 17. lokakuuta 2011

Povoa De Varzim

Onpa siinä paikalla nimi! Ja miten se sitten lausutaan – ei aavistustakaan. Eilen ei nähnyt edes mihin oli tultu ja matkalla suihkutiloihin oli vain pukeilla olevia veneitä. Tänään huomasin niissä olevan asukkaita, melkeinpä enemmän kuin vedessä olevissa. Moni on kai jättämässä veneensä talveksi tänne ja osalla on sama kohtalo kuin meillä Englannissa, eli veneessä on joku mennyt rikki. Telakka on suuri ja sinne mahtuu veneitä mm. Norjasta, Englannista, Saksasta ja Ruotsista. Maallikon silmissä tuntuisi siltä, että täällä on edulliset talvisäilytys hinnat.
Hinnat muutenkin täällä ovat koko matkan alhaisimmat - ison kassillisen hedelmiä ja vihanneksia saa neljällä eurolla ja liha maksaa muutaman euron per kilo, portviinistä puhumattakaan, joka maksaa alle neljä euroa pullo. Viinitetra oli halvimmillaan 47 senttiä litralta. Kengät maksavat parinkympin luokkaa ja sillä rahalla saa siis jo saappaita. Farkkuja saa vähän yli kympillä. Kodinkoneista osui kaasuliesi neljällä liekillä 129 euroa ja Whirpoolin hella muutaman satasen. Ja kaikkein edullisinta on siis vain katsella.
Sorruimme ostamaan ruoan lisäksi kalastusvempaimia – isompien kalojen toivossa.
Itse kaupunki näytti päivänvalossa kauniilta, vaikkakin monen mielestä varmasti ränsistyneeltä, mutta kaikessa vanhassa on vain sitä jotain minun silmissä. Rappiolla olevat talot suorastaan kutsuvat remontoimaan ja sisustamaan. Katukuvassa suurin ero Espanjaan on varmaan kaakeloidut julkisivut ja paljon parvekkeita, ikkunat ovat liukuvia ja väriä on käytetty kaikkialla ehkä enemmän. Ihmiset puhuvat hyvää englantia ja ovat todella ystävällisiä. Miehet pelaavat puistoissa pelipöytien ääressä pelejään ja naiset työntelevät siivouskärryjään lintallaan olevissa kengissä essut pyöreiden vatsojensa peitteenä.
Varsin leppoisaa menoa.

Kaupungissa on aikoinaan sodittu paljon sen rikkauksien takia, sillä täällä on ollut kultaa ja tinaa.
Nykyisin se on suosittu portugalilaisten lomakohde ja ainakin tänään katukuvassa oli paljon englantilaisia.
Ja kuten monessa muussakin rannikkokaupungissa – täälläkin eletään kalastuksen voimin.
Aamuyöstä tuntee oman veneen liikkuvan enemmän, sillä kalastusalukset lähtevät merelle härpäkkeitään katsomaan, oli keli mikä tahansa. Tänään sumusireeni on soinut koko päivän ja varmaan jatkaa koko yön.
Harvinaista. että sumua on kestänyt näin kauan, sanoivat paikalliset. Aurinko pilkahti hetken aamupäivällä, mutta katosi sitten pois. Toivotaan, että sää vähän selkenisi ja veneet voisivat jatkaa matkaansa, sillä  tänään kukaan ei-paikallinen vene ei lähtenyt merelle!

Ei kommentteja: