Translate

lauantai 22. lokakuuta 2011

Terveiset täältä Cascaisista

Purjehdimme ohi Manner- Euroopan läntisimmän paikan, Cabo de Rocan ohi ja saavuimme Cascaisiin yöpurjehduksen jälkeen.
Paikka tuntuu pienten satamien jälkeen suurelta ja onhan ympärillämme venepaikkoja 638 veneelle edellisen 20 sijaan. Oli muuten ensimmäinen satama, jossa tervetuliaislahjaksi annettiin kauniisti paketoitu viinipullo! Paikka tuntuu varsin Skandinaaviselle, sillä täällä on monta venettä Norjasta ja Ruotsista ja vieressämme on Tanskalainen perhe, joihin tutustuimme jo Hollannissa. Hekin olivat jumittuneet kolmeksi viikoksi Ranskaan potkuriakselin vuotaessa vettä. Tutulta kuulosti heidänkin telakalla asuminen remontin keskellä. Mutta olivat iloisia saadessaan jatkaa matkaa ja päästessään tänne lämpöön.

Itse kaupungissa on jo pääkaupunkimaista tunnelmaa, onhan täältä Lissaboniin matkaa vain 25 kilometriä. Täältä löytyy ostoskeskus ja Jumbo- marketti, ravintoloita ja sisäänheittäjiä on joka kulmalla, kaikilla kova kilpailu asiakkaista. Kaikki kadut on päällystetty kauniilla neliskanttisilla (marmori?)kivillä ja täytyy vain ihmetellä sitä työnmäärää, mitä siihen on mennyt. Materiaali täällä on varmaan edullista, samoin työ, sillä luin jostakin keskiansion olevan n. 400–500  euroa kuukaudessa. Mahtoiko olla tuoretta tietoa? Luin netistä, että 1100-1200-luvulla vaikuttaneen Alfonso Henriquesin aikana käytössä oli Suomenlippua muistuttava lippu. Aika hauska yhteensattuma.

Uuteen satamaan tullessa voi tutustua uuteen kotikaupunkiin tai tehdä huoltohommia, harvoin on aikaa tehdä molempia. Täällä valikoimme jälkimmäisen vaihtoehdon.
Olemme raivanneet tavaroita takahytistä pistopunkkaan ja tehneet tilaa Ankille ja Svantelle , tulevat viikoksi Paraisilta mukaan. Siinä ohessa olen lakkaillut puuosia, jotka ottivat nokkiinsa Englannin koneremontissa, Hentti taas on kiristellyt knaappien ruuveja ja huoltanut autopilottia ja pessyt suolaa kannelta ja köysistä. Välillä on kävelty ruokakauppaan ja raahattu ruoat repuissa veneelle.
Neljä kuukautta lähdöstä on tullut täyteen 20.10 ja samalla juhlittiin 10-vuotishääpäivää, oltiin matkalla veneessä, kuinkas muutenkaan. Päivä oli yhtä kaunis kuin kymmenen vuotta sitten, kun tulimme Turusta veneellä Paraisille. Silloisen syksyn ruskavärien sijaan Portugalin rannikko valaisi värikkäänä yössä.

Teimme kuluneen neljän kuukauden yhteenvedon:
Olemme nostaneet 9 maan kohteliaisuuslipun
Olemme käyneet 27 satamassa, joissa yövyimme yhteensä 97 yötä
Olemme olleet ankkurissa vaivaiset 7 yötä
Olemme liikkuneet purjeilla ja/tai koneella 522 tuntia
Olemme matkanneet Suomesta 2417 meripeninkulmaa.
Olemme välillä epävarmoja viikonpäivästä ja ajasta
Olemme ajat sitten lopettaneet laskemaan kulut
Olemme kävelleet enemmän kuin koskaan
Olemme uineet vähemmän kuin koskaan
Olemme nähneet delfiinejä enemmän kuin koskaan
Olemme raittiissa ulkoilmassa 90 % valveillaoloajasta
Olemme tyytyväisiä ”Irtiottoomme”

Ps. Ilmapuntari alkaa jo näyttää huonompaa säätä, saapuvalla miehistöllämme on taipumusta aiheuttaa myrskyjä ja tulvia tullessaan lomamatkalle, katsotaan mitä sieltä nyt saapuu…


Ei kommentteja: