Translate

torstai 27. lokakuuta 2011

Vår första dag på Atlanten den 25.10

Seuran lipunnosto
Silmä tarkkana katse horisonttiin

Sesimbran rannnan mainingit

Paraisten Vene Kerho

Iloinen jälleennäkeminen


Med vår vanliga tur då vi åker på semesterresa, har vi också nu haft dåligt väder. (så som Arja redan har skrivit)
Vi hann ju bara från flyget till båten så började det regna och storma upp till 20 m/s. Arja och Hentti har inte haft så dåligt väder på hela sin resa ( kanske bra att de får öva sig på det också) Inte undra på att fått namnet olyckskorpar eller otursfåglar. Jag tror vi borde heta ” myrskylinnut”
Eftersom dyningarna var så stora efter nattens storm , stannade vi kvar i Cascais och upptäckte staden, samt planerade vår seglats för tisdag morgon. Måndagen var i all fall solig!

På tisdagen var det väckning kl. 07.00. Full fart till duscharna, sedan ett stadigt morgonmål. Medan jag ( Anki) skötte diskandet skulle Arja och Hentti förbereda allt för start. Men... vad nu...DET BÖRJAR REGNA!! Det kan bara inte vara sant! Tack och lov var det bara en kort skur, så vi kunde snart kasta loss. 

Först skulle det tankas, vilket inte tycks vara det lättaste:- från vilken tank och hur skall man tanka? När vi äntligen fick reda på vilken tank vi skulle använda, kunde vi bara konstatera att den inte fungerade!  Efter flera försök av personalen konstaterade de också att den verkligen inte fungerar, p.g.a regnet och stormen  ( det tycks vara vanligt att det mesta slutar fungera då det är oväder). Vi fick i alla fall tankat från ”stora båtarnas” automat.
Klart för start, men först skulle Pargas båtklubbs flagga hissas. ( som vi hämtade med hemmifrån) Allt medan  ” Vårt land” spelades med hög volym, hissade Hentti högtidligt den nya flaggan i topp.
Dessutom sken ju solen! Fram med solkräm för att inte bränna oss, och videokameran för att filma delfinerna!
Ut på Atlantens dyningar...ups.. de var ju höga, ca 4-5m!! Hur ska det här sluta?

Snart kunde vi i alla fall konstatera att det inte var farligt, utan ganska sköna, långa och mjuka vågor.
Efter en stunds körning med motor hissades seglen och vi ”surfade” framåt med ca 5 knops fart i skön sidovind på 5-7m/s.
Svante och jag hoppade från sida till sida, ivriga att få syn på någon delfin, men förgäves, ingen delfin visade sig ( vädret var ju i all fall bra , man kan ju inte få allt som man önskar sig)
För att hålla sig lite lugn fick Svante lov att styra en stund. Han såg lycklig ut som en liten pojke på julafton.
Jag njöt istället för fullt så mycket att jag visst slumrade till på bänken ( påstår de andra, men jag vilade nog bara lite!)


Efter en skön seglats på 28 sjömil, kom vi till Sesimbra. Vi gick på sightseeing till staden, ca 2 km från hamnen. Där i en av de mysiga, smala gränderna hittade vi ett mysigt matställe. Maten vi beställt, var utsökt.  Tänk att hela kalaset för 4 pers. med förrätt, mat, 2 öl, en karaff husets vittvin, 3 kaffe, 3 eferrätter kostade enbart 24€ ! Helt otroligt.

Hentti har skrutit om sina bläckfiskfångster, så han ville ännu på kvällen visa hur man fiskar bläckfisk. Där stod vi alla på bryggan och såg på då han pilkade – tyvärr blev vi utan fångst ( undrar om han verkligen fångat de som de har visat på bloggen, här finns ju fiskbutiker överallt.)

Eftersom väderleksrapporten visade att två dagar framöver kommer att vara regniga och upp till 23m/s storm, beslöt vi att vi stannar 1-2 nätter här i Sesimbra och lever som turister i morgon. Efter en dag ute på sjön var det skönt att krypa till kojs ( för att vakna på natten av storm och ösregn, IGEN! )

Vår första dag på Atlanten gick i alla fall bra, hoppas vi kommer ut på böljan den blå snart igen.

5 kommenttia:

evap kirjoitti...

Kanske ni borde börja tågluffa istället..
Och gör ni någo annat som äter?
Nå hoppas ni får bättre väder snart.
Hur länge ska du o Svante segla med?

Arja ja Hentti kirjoitti...

Tror du att vädret skulle vara bättre då? Tänk på Finlands tåg, vilka problem de har. Hur skulle de bli med alla världens tåg om vi skulle åka med? Vi tänkte om vi sku sälja huset och följa me 3 år.... nå nej, vi startar hemåt den 2/11

Dave kirjoitti...

Hoppas ni kan starta snart igen. Med de priser på mat som ni skriver om skulle ni alla snabbt bli sååå tjocka att båten skulle sjunka... Utan tvivel. ;) Hälsningar från oss alla i Tavastehus! /Dave

Peter kirjoitti...

Anki kunde slappna av när Svante styrde och därav "slumrade hon till". :)
Eller också var det kanske det billiga (av god kvalitet) vinet som bidrog till "slumrandet".:)

Ha de bra allihop!

Arja ja Hentti kirjoitti...

Det är sant, men vad kan man göra!!!