Translate

lauantai 7. syyskuuta 2013

Jos voisin kellot kääntää takaisin...

Joku kommentoi kysellen, oltaisko tehty jotakin toisin? Jäi hiukan epäselväksi, mitä kysyjä tarkoitti, sillä parin viime vuoden aikan ollaan tehty melkoisen paljon...
Kyllä meillä oli melko selkeä vastaus, että eipä oltais tehty toisin. Oikeastaan minkään suhteen.

Talon myynti ei ole harmittanut päivääkään ja kiireinen lähtöhässäkkä kuuluu asiaan.
Reittisuunnitelma eli koko ajan ja muuttui alkuperäisestä montakin kertaa. Mutta valintaan vaikutti moni asia ja aina oltiin tyytyväisiä lopputulokseen.Jos paikka ai ihmiset saivat meidät viihtymään, niin mikä ettei, eihän meillä ollut kiire minnekkään. Jotkut ihmiset matkaavat tarkoin suunnitellun reitin mukaan, me taas jätimme tilaa ja menimme fiilisten mukaan.Kukin tyylillään.

Veneen valintaa on mietitty paljon. Nyt jälkikäteen ja aikoinaan.
Kriteereinä oli vahva, pitkäkölinen eikä liian suuri.Jos nyt kysyttäisiin samaa, olisivat nuo ne tärkeimmät ominaisuudet edelleenkin. Varusteiden suhteen vaatimukset olisivat samat, olisi tietenkin helpompaa, jos ne olisivat veneessä valmiina. Mutta hyvin varustettuja pitkänmatkan veneitä on harvemmin myynnissä Suomessa, joten se olisi tietänyt matkan aloitusta jostakin muualta maailmaa, eikä se aikoinaan tuntunut hyvältä ajatukselta.

Kahden vuoden aikana elämiseen hävinneet rahat eivät harmita yhtään.Saimme niillä sellaisia elämyksiä, joita ei olisi saatu ostamalla uutta autoa taikka kesämökkiä.Jokainen tuhlattu lantti oli elämyksien arvoinen.

Matka Karibialta Azoreille oli meillä onnekas, sillä tuona samaisena aikana hävisi 2 venettä miehistöineen matkalle. Kukaan ei tiennyt, mitä heille oli tapahtunut. Valikoimme alemman reitin ja pääsimme ehjinä ja mukavassa tuulessa perille.

Matka Azoreilta Eurooppaan päätyi kuitenkin hyvin, jäimmehän henkiin eikä kukaan loukkaantunut, vaikka mahdollisuuksia oli monia.
Matkaa oli varustettu yhtä huolella kuin muitakin pitkiä purjehduksia. Sään ennustaminen pitkille matkoille on haastavaa, varsinkin, jos niille viimeisille päiville pitäisi tietää sää ennen lähtöä.

Se suuri aalto, joka pyyhkäisi veneen yli, oli luultavasti ns Roistoaalto. You tubesta löytyi video, englannin kielinen. Kuvasi melko hyvin tilannetta.Kokeile katsoa Roque wawe YouTube. Pääset vähän jyvälle kelistä...

Veneen jättämisestä olemme edelleen samaa mieltä. Sillä kelillä veneen ollessa siinä kunnossa emme olisi halunneet kokeilla, selviäisimmekö yön yli. Emme silloin emmekä nyt. Vaikka olemmekin monen mielestä uskaliaita, kun lähdimme matkalle, emme kuitenkaan kuulu hullunrohkeiden ryhmään.

Itse pelastautumisoperaatio meni kuin oppikirjoissa ja välineitä osattiin käyttää.

Enpä usko, että olisimme tehneet mitään toisin, paitsi että emme olisi lähteneet ollenkaan maailmalle. Ja sellaista vaihtoehtoahan ei ollut olemassakaan.

On vain hyväksyttävä sellainen asia, että joillekkin ihmisille sattuu enemmän kuin toisille. Ja silti sitä voi jatkaa elämäänsä. Jossitteluun käytettävän energian voi käyttää niin moneen muuhun asiaan...
Ei kommentteja: