Translate

torstai 30. kesäkuuta 2011

Erilaista matkantekoa ja rantautumisia



Totaalinen pläkä
Helppoa rantaumista

Näkymä satamasta

Saavuimme Gotlantiin tiistai-iltana kuuden aikaan.Matkaa oli siis tehty Korppoosta 51 tuntia.Veneemme on hidas ja siksi matkantekoon on varattava paljon aikaa. Moni tuttava on ihmetellyt miksi matkaan maailmalle  on varattava 4 vuotta, mutta valaisen nyt vähän asiaa. Veneemme nopeusennätys matkalla Visbyyseen oli reilut kuusi solmua, joka on noin 12 km tunnissa.Tuuli oli heikko, jolloin minimissään vauhti purjeilla oli 2 solmua eli n. 4 km tunnissa.Kaikki ystävämme toivoivat lempeitä tuulia ja niitä todellakin saimme.Kun itämeri oli aivan tyyni (harvinainen näky muuten) käväisi mielessä soittaa ystäville, josko voisivat toivoa hiukka enemmän tuulta.Loppuvaiheessa oli pakko antaa periksi ja huristella koneella.Visbyhän on jo tuttu paikka, olemmehan olleet täällä veneellä jo kolme kertaa aiemmin ja joka kerta kaupunki näyttää parhaat puolensa meille ollen aurinkoinen ja kaunis.Saari on muuten Itämeren suurin saari ja muodostunut aikoinaan korallista, hiekasta ja kalkista.Linnuista tunnetuimmat ovat kiisloja ja ruokkeja, joita olemmekin bonganneet purjehtiessa.Lammas lienee tunnetuin eläin, mutta todellisuudessa siili on maakuntaeläin ja sen sanotaan olleen kivikauden aikaan pyhä eläin.Kasveista tunnetuimmat ovat tietenkin orkidat ja ruusut, joita voi ihailla alkukesästä lähtien.Hansakaupungiksi Visby muodostui 1200 luvulla, jolloin kirkkojen ja asuinrakennusten rakentaminen alkoi.Koska molemmat pidämme kaikesta vanhasta, kaupungin arkkitehtuuria voisi ihastella vaikka kuinka kauan.Paikka on suosittu turistikohde kesällä ja tänne voi tulla lentäen (Turusta Riian kautta !) lautalla Nynäshamnista ,veneellä  ja olipa jotkut tulleet meloenkin jostain päin saarta.
Ja lopuksi veneen menyy :Kaurispaistia rakuunakastikkeen kera ja uudet perunat,
                                          Possun ulkofilee ja kermainen kastike ja uudet perunat
                                          Kanafetasalaatti
Kaikki a´la Eva Pahlman

Ei kommentteja: