Translate

maanantai 22. elokuuta 2011

Doverista Eastbourneen

Aikainen aamuherätys, startti 6.30 ja saimme luvan satamaviranomaisilta poistua alueelta ”just hold your maximum speed ”. Satama-allashan on sellainen alue Doverissa, jossa lupa tulla ja mennä on viranomaisten päätettävänä. Mutta päättivät vielä meidän nopeudenkin, hassuja nuo Englantilaiset. Virta oli aluksi alle solmun verran vastaan ja sitten oli virraton hetki ja loppumatka pitäisi sujuakin myötävirrassa. Tuuli oli melko rauhallinen alkumatkasta ja käytimme moottoria purjeiden apuna. Seuraavan niemenkärjessä oli ydinvoimala, jonka kohdalla bongasimme ensimmäisen delfiinin, joka uiskenteli veneen liepeillä. Nautintoa ei kestänyt kauan, sillä konehuoneesta alkoi taas kuulua omituista ääntä. Koneteknikko Hannes sai tällä kertaa sukeltaa Muumilaaksoon, nimi konehuoneelle, ja totesi vaihdelaatikon olevan taas ilman öljyä! Ja se oli ollut täynnä edellisenä päivänä. Jo nyt on kumma, ja paikkakin taas niin otollinen, jos joutuu rantautumaan, oikein ydinvoimalan piikkilanka-aidan kupeeseen. Jatkoimme purjeilla Hanneksen täytellessä muumilaaksossa öljyä laatikkoon. Puolen tunnin kuluttua tarkistus, joka kertoi öljyn pysyvän laatikossa. Jatkoimme purjehtien kohti Eastbournea, jonne olimme ajatelleetkin pysähtyä. Pääsimme satamaan hyvin, vaihteetkin toimivat, mutta nyt saisi luvan loppua vaihdelaatikon metkuilut. Tilasimme korjaajan seuraavaksi aamuksi, miettien avauspuhetta valmiiksi. Kolmen korjaajan jälkeen emme halunneet kenenkään arvailevan, mikä vika siellä on, vaan laatikko ulos veneestä ja kuntoon, tai uusi tilalle. Meillä ei ole vara kahden viikon välein heilutella seteleitä ja kuulla, että kaikki on hyvin.
Itse satama-alue muodostuu kolmesta eri altaasta, joiden välillä on aukeavat sillat ja alue on reunustettu 5-8 kerroksisilla rakennuksilla, joissa asutaan pysyvästi tai niitä käytetään lomailuun, osaa niistä vuokrataan. Tunnelma muistuttaa paljon Hollannin kanava-alueita tai Välimeren satamia. Suihkutilat ovat siistit, kaupat lähellä, henkilökunta auttavaista ja mikä parasta, alueella on telakka, jossa nostomahdollisuus aina 50 000 tonniin saakka. Kävipä tuuri!
Päätimme lähteä jaloittelemaan ja tarkoituksena kävellä lähialueella, mutta nälkä kasvaa syödessä ja niinpä ihailimme rantaviivaa kävellen ja löysimme itsemme keskustasta, kuuden kilometrin päästä. Englanti pesi kasvonsa minun silmissä, sillä täällä on todella kaunista. Upeat istutukset, pyöreistä pienistä kivistä muodostuneet rannat ja kauniit rakennukset yllättivät täysin. Harvoin olen kuullut mainostettavan Englantia rantalomamaana, Sillä Englannista tulee useimmiten mieleen Lontoo ja kaksikerrosbussit. Mutta suosittelen lämpimästi Eastbournea, junalla Gatwickin lentokentältä tänne saapuu tunnissa ja viikkohinnat loma-asuinnoille alkavat kahdestasadasta punnasta, eli noin 240 eurosta. Lentoja Suomesta saa reilulla sadalla eurolla, joten tänne vaan lomailemaan ainaisen Espanjan sijaan, hintatasokin on täällä paljon Suomea edullisempi.
Ei kommentteja: