Translate

keskiviikko 8. elokuuta 2012

Usein kysyttyä


Suomessa oloaikana on tullut paljon kysymyksiä ja siinä onkin huomannut, miten itsestään selviä asioita ei pitäisikään pitää itsestään selvinä… 

Eniten esitetty lienee kysymys - onko pelottanut?  Eipä ole tämän vuoden aikana, mutta muutama vuosi sitten kyllä housuissa tutisi, kun starttasimme kauheissa aalloissa Nynäshamnista kohti Gotlantia. Eikä sitten muuten päästy Gotlantiin, vaan tehtiin lopulta täyskäännös.

Mitä olemme kaivanneet Suomesta? Hentti saunaa ja minä tuttuja kasvoja, joiden kanssa voisi jutella. Ja luontoa. Ja ratsastusta. Ja lunta. Ja rakentamista tai edes maalausta. Viileää ilmaa. Ei mitään ruokaa.


Minkälaisissa vierasvenesatamissa olemme olleet? Euroopassa on koettu laidasta laitaan.  Karibialla niitä ei kauheasti ole, ja ankkurilahdissa olo vie voiton satamaoleskelusta – kaikin puolin.


 Jollan käyttö? Jollaa nostetaan aamuin illoin ylös ja alas taavetista, jotta se pysyisi puhtaana tai ettei sitä varastettaisi. Sillä ajetaan tai soudetaan rannalla olevalle laiturille tai hiekalle. Siellä se kiinnitetään vaijerilla ja lukolla sekä varaköydellä. ( St Martenissa varastettiin keskimäärin 3 jollaa päivässä!) Uudenkarhea moottori on maalattu spraymaalilla ja uusi logo viittaakin enemmän skeittimerkkiin varkaiden ihmetykseksi. Suzukiin käytettävä bensa kannetaan käsivarsia pidentäen joskus useiden kilometrien päästä huoltoasemalta. Jollalla mennään naapuriin kylään tai maihin pyykinpesuun tai ruokakauppaan. Kaksi viime mainittua eivät ole aina rannalla…


Olemmeko sairastelleet? Kohdalle ei ole osunut vatsatauteja, vaikka on juotu paikallista kraanavettä joka paikassa. Suurimmet flunssat jäivät Suomeen. Ikääntymisen mukana tuomaa listaa ei jaksa tähän laittaa.

Makea vesi? Joskus haettu kanistereilla kadulla olevista kraanoista. Mutta vedentekokone ykköstuottaja -  8000 litraa. Ja siihen on tarvittu paljon aurinkopaneeleja. Suurin osa vedestä kuluu suolaveden eliminointiin uintireissujen jäljiltä. Kovana kakkosena tulevat hikiset kävelylenkit.
Pisin yhtäjaksoinen matka? Atlantin ylitys, joka kesti 18 vuorokautta. Seuraavat viikon mittaisia, Portugali- Kanaria ja Kanaria- Kap Verde.

Mitä on mennyt rikki vuoden aikana? Voisitko mieluummin kysyä, mitä on vielä ehjänä, niin pääsen helpommalla.

Pyykin pesu? Yksi koneellinen on halvimmillaan maksanut 2 euroa ja lopputulos ei ollut järin häävi. Kalleimmillaan yksi koneellinen on maksanut 25 euroa ja onnistuin olemaan pyörtymättä kuultuani hinnan. Kaikki hinnat ovat ilman kuljetusta… Tee nyt mielikuvaharjoitus: Tulet suuren pyykkikassin kanssa tuntemattomalle lentokentälle ja lähdet sieltä jalkaisin etsimään lähintä pesulaa. Raahaat kassia 40 asteen lämpötilassa kysellen neuvoa lähimmästä pyykkipaikasta. Löydettyäsi odottelet 1-3 koneellisen pyörimistä, hyvällä tuurilla yhtä aikaa, mutta pahimmassa tapauksessa yksi koneellinen kerrallaan. Sateen sattuessa joudut veivaamaan kaikki rummun kautta. Paluumatka sujuukin tuttua reittiä helposti, paitsi jos kassi on täynnä märkiä, painavia vaatteita.


Miten saatte aikanne kulumaan? Lue edelliset….


Ei kommentteja: