Translate

maanantai 15. huhtikuuta 2013

BUDJETTEJAMoni suunnittelee matkallelähtöä ja miettii budjettia. Moni kyselee matkalle lähteneiltä budjettia. Veneilijät vertailevat keskenään budjetteja. Kuinka monella on sitten budjetti ja pitääkö se?
Joutuuko tiukan budjetin mukana elävä sanomaan kiitos ei naapuriveneilijöiden kutsuessa "Happy Houriin"? Vai meneekö budjetti sekaisin kun on niitä "Happy Houreita"?
Paljon kysymyksiä eikä yhtä vastausta.

Olemme jutelleet monien veneilijöiden kanssa ja suurin osa on sitä mieltä, että tiukat budjetit eivät pidä – aina tulee jotakin hauskaa, mihin voi rahansa haaskata tai jotakin ikävää mihin ne häviävät.
Hauskanpito liittyy yleensä ruokaan sekä juomaan ja ikävä liittyy veneen yllättäviin korjauksiin.
Budjetin laskeminen on osaltaan haasteellista, sillä mitä kaikkea siihen laskee, kun asumismuoto on niin kummallinen?

Itse emme ole (uskaltaneet) pitäneet tarkkaa kirjaa kuluista, joten ei ole yöunet menneet sen takia.

Mutta eräs ahkera pariskunta oli merkinnyt 5 vuoden ajan kaiken ylös ja laskenut keskiverto kuukauden kulut. Kolme vuotta oli kulunut Välimerellä ja kaksi Karibialla. Lopputulos oli n. 2400 euroa kuukaudessa. Melko hyvä, kun ottaa huomioon, ettei ole tuloja lainkaan. Ja oliko siinä laskettu esimerkiksi eläkkeen menetykset ym. joita ei tule ajatelleeksi.Ruotsalaisen pariskunnan kuukauden kulut jakautuivat seuraavasti ja valuuttana on euroElintarvikkeet, hygienia  740
Ravintola, baari, pyörä- ja autovuokrat 250
Puhelin ja netti  138
Satamamaksut 270
Veneen ylläpito 300
Diesel 70 (moottoritunteja 3000 viiden vuoden aikana eli 600 vuodessa, olisiko ladattu akkuja?)
Lennot kotimaahan 126
Veneen vakuutus 138
Huonekalujen varastointi kotimaassa 110
Muut kustannukset 200


Yhteensä noin 2400 euroa

Täytyy muistaa,että summat ovat keskiarvoja. Satamamaksut Välimerellä vastaan nolla-ankkuroinnit Karibialla. Absolutisti tai oluenrakastaja. Perfektionisti veneenhuoltaja tai holtiton suheltaja.....

Budjettien tasoittamisesta on kuultu monta tarinaa. Mutta parhaimman tarinan palkinnon vei saksalainen pariskunta. Heillä on veneessä viikkohinta, joka sisältää kaiken, kun jalkasi veneeseen laitat. Sukulaiset ja tuttavat saavat pulittaa 1000 eurolla ja perheenjäsenet selviävät 500 eurolla.
Tarina ei kertonut, olivatko siellä edes lapset kyläilleet...

Ei kommentteja: