Translate

torstai 24. tammikuuta 2013

36 tuntia liikkeellä (DOM - ST Martin)
19.1 lauantai

Kello 15.30. Bimini pakattu kasaan. Jollan Suzuki saatu onnekkaasti peräkaiteseen kiinni ilman mereen lipsahduksia. Jolla hissattu nostinköydellä keulaan.   Iveco käynnistyy 12 naksahduksen jälkeen. Yli kuukauden meressä lillunut likainen ankkuriketju kolisee omaan luukkuunsa keulassa.

On aika kääntää kokka kohti merta ja jättää taakse Big Papa ja tutuksi tullut Portsmouth. Hyvästi uniikki Dominica. Jos vielä tavataan, olet jo varmaan täynnä rantahotelleja melanoomagrillaamoineen ja eurooppalaisine ruokalistoineen.

Purjehdusvarustukseksi riittivät aluksi hellevaatteet ja pelastusliivi. Viiden jälkeen saimme lisätä pitkälahkeista ja tuulenpitävää takkia. Tuuli ja aallokko tulivat käsi kädessä idästä ja tekivät purjehduksesta leikkiä herra puolikuun seuraillessa taivaalta. Iso purje ja genua puskivat Serenaan viiden solmun vauhtia tasaiseen tahtiin, näyttipä loki välillä 7 virran ollessa apurina. Tuuli pysytteli 10 m/s molemmin puolin. Uistin laahasi perässä ja lentokalat lentelivät iloisesti keulasta poispäin.

Matkaa St Martinille on reilut 180 mpk, reilut 350 km. Jos vauhtimme pysyy 5 solmun kieppeissä, matka taittuisi sinne alle 40 tunnissa. Vähän niin kuin pidemmän puoleinen lentomatka Suomesta Karibialle kaikkine pysähdyksineen, paitsi ohjauksen ja tarjoilun henkilökunta pysyi samana koko matkan. Tuskin hymyssä suin, vaan enimmäkseen haukotellen. Loman makuun päässyt miehistö joutui kovaan työhön ykskaks.

Klo 21.00 Styyrpuurin puolella näkyy Guadeloupe. Söimme tomaatti- mozzarella salaattia sämpylän välissä ja pari palaa suklaata jälkiruoaksi. Dominican vettä juomaksi. Planktonit hohtavat vedessä ja tähdet tuikkivat taivaalla. Serena jatkaa samalla purjevalikolla tasaista tahtia eteenpäin. Plotterin näytöllä näkyy sekä merikartta että tutka. Toisesta plotterista voi vielä varmistaa kurssin ja koordinaatit. Merkkaan lokikirjaan tasaisin välein sijainnin, tuulen ja veneen nopeuden, kurssin sekä tuulen suunnan. Samoin kuun ja auringon työvuorot.

Kello 01.00 Sijainti 16 14,2 ja 61 51,0. Kuu putosi taivaalta. Olemme torkkuneet huonosti lyhyitä pätkiä ja palelleet. Suolavettä roiskuu tasaisin välein kastellen vaatteita ja tehden silmälaseista sumeita. Squalleja ei ole tullut laisinkaan ja samat purjeet ovat vetäneet meitä eteenpäin.

Kello 7.00 Auringon ensisäteet osuivat Montserratin vihreään seinämään. Yön aikana ei juuri muita kulkijoita näkynyt, vain yksi rahtialus.  Aamupalan laitto keikkuvassa veneessä vaati mehupurkin lentämisen lattialle, mutta onneksi jogurtit pysyivät kupeissaan. Vaihdoimme genuan pykälää isompaan malliin. Ensimmäinen yö oli voitettu.

20. Tammikuuta.
Kello 15.30. Vuorokusivauhdiksi saatiin hyvä 124 mpk. Kuu tuli taas työvuoroonsa puolikkaana ja lippalakin muodossa, ihan nurinpäin kotimaan kuuhun verrattuna. Muutama purjevene näkyi taivaanrannassa, muuten saimme olla rauhassa. Väsytti, vaan uni ei tullut kuin pätkinä. Tottumattomien puuhaa. Ilta ja yö menivät saman käsikirjoituksen mukaan, ruokana kaalipataa. Saaret tulivat, olivat ja hävisivät purjeveneen sivusta. Olimme ohittaneet kuusi saarivaltiota Dominicasta lähdettyämme ja St Martinin  valot alkoivat loistaa iltakymmenen aikaan. Laskimme ankkurin Marigot Bayn pohjaan kello 03.30 valonheittimellä tarkistettuun paikkaan. Takana oli 36 tuntia ja 190 mpk.
Nopea suihku uimatasolla huuhteli iholta suolan pois ja oli aika mennä nukkumaan. Ankkurivahti aloitti työvuoron kello viisi.


4 kommenttia:

Vellamo kirjoitti...

Löysin teidän blogin vasta tällä viikolla ja lukasin koko tarinan melkein yhdeltä istumalta. Aivan ihana lukea teidän matkasta ja haaveilla samalla, josko sitä itsekin pääsisi joskus. Suotuisia tuulia teille! jään odottelemaan lisää matkakertomuksia.

Vellamo kirjoitti...

pistäkää bloginne ihmeessä blogilistalle. uskon että muiden purjehtijoiden ja matkaintoilijoiden sekä haaveilijoiden olis helpompi löytää se. itse luulin jo tietäväni parhaat ja mielenkiintoisimmat suomalaiset purjehdusblogit joten ilostuin huomatessani teidän kivan matkakertomuksenne.

Arja ja Hentti kirjoitti...

Kiva kuulla, että pidät. Meikäläinen kun ei ole mikään tietotekniikan ihmelapsi, niin mikähän lista se on mistä mainitsit? Ja miten sinne saa tietonsa?
T:Arja

Vellamo kirjoitti...

Tuo blogilista on sivusto, mihin voi laittaa oman bloginsa osoitteen ja ihmiset voi sieltä sitten tilata kiinnostavia blogeja itselleen luettavaksi. Tägitä blogi purjehdukseen niin muutkin kiinnostuneet löytävät sen. Mene tuohon blogilistan sivustolle niin sieltä pääset lisäämään teidänkin blogin http://www.blogilista.fi/