Translate

sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

911 – apua heti vaiko tunnin päästä?
Istuimme isommalla porukalla iltaa Serenassa pitkänä perjantaina.. Kuten veneilijöillä tapana on, oli tuotua syötävää ja juotavaa sen verran, että sen tuhoamiseen meni useita tunteja. Kitarakin ponnahti esille ja osasipa joku porukasta rummuttaa hyvin, niinpä aika kului iloisesti kello kahteen.

Ykskaks, kun meidän ranskalainen naissolisti alkoi juuri oppia laulua suomenkielellä, hän ilman mitään varoitusta putosi lattialle! Ja hetken kuluttua sama ns, pyörtyminen toistui, vaikka hän makasi sohvalla. Oli kuulemma ollut nuo pienet ajat ihan toisissa maailmoissa. Hmmmm?
Huolestuimme ja aloimme epäillä pahinta - aivojen verenkiertohäiriöitä, aivoveritulppaa ja ties mitä.
Soitto Suomeen varmensi asian – nyt ei kannata aikailla, soittakaa heti 911.

Puhelu meni ties minne keskukseen ja meni oma aika, ennekuin siellä ymmärrettiin että olemme veneessä, ankkurissa ja St Johnissa. Meidän käskettiin ottaa yhteyttä US Coast Guardiin VHF:llä.
Samat selostukset taas, nyt käskettiin soittamaan matkapuhelimella apua.
Sama jatkui, veneen nimi tavaten, potilaan nimi tavaten, minun nimi tavaten. Pahinta taisi olla, kun eivät osanneet kunnolla kansainvälisiä aakkosiakaan… Aika kului ja yleisin lause oli ”wait one minute, Mam”

Kyselivät, saadaanko potilas maihin, jonne ambulanssi voisi tulla? Vastasimme, jos löydämme pimeässä rannan ja mainingit eivät ole liian korkeat, voimme yrittää rantautua jollalla.
Pitkin neuvottelujen jälkeen sovittiin, että kokeilemme rantautumista. Tässä vaiheessa oli kulunut lähes tunti soitosta 911.

Saimme koko sakin kahteen jollaan ja rantauduimme melko onnekkaasti. Potilaan huolestunut aviomies ei saanut hädissään sammutettua jollan moottoria ajoissa ja se pörisi hiekalla, ennen kuin joku ennätti apuun.

Potilas pääsi hoitajien tutkittavaksi ja hänet vietiin miehensä kanssa sairaalaan. USA:n  puolella se ei ole helppoa, ellei sinulla ole vakuutusta ja jotain dokumenttia siitä.( Nehän olivat siinä kiireessä unohtuneet sinne heidän veneelle.)
Mutta onneksi tutkivat verenpaineet ja ottivat EKG:n. Verenpaineet olivat sekaisin ja sitä epäiltiin syyksi putoamisille. Loppu hyvin kaikki hyvin.

Vaan kyllä me säikähdimme koko sakki ja loppujen lopuksi ihmettelimme, kuinka hidasta oli itse asiassa avun saaminen. Ja entäs jos ei olisi ollut toimivaa kännykkää?

Ei kommentteja: