Translate

maanantai 25. maaliskuuta 2013

Syvempi kurkistus saareen nimeltä Brittiläiset Neitsyt Saaret
Löysin laivaterminaalista uskomattoman hyvän opasvihkosen saaresta. Ulkonäön perusteella eepos on melko kallis painokustannuksiltaan, mutta olisiko se mahdollista tehdä edullisemmin? Ajattelin tietysti heti Paraista ja sen ympäristöä aina Ahvenanmaalle saakka, jospa olisikin kaikki info samoissa kansissa?…Lukemani opasvihkonen toimii yhtä hyvin paikallisten kuin turistien kanssa  täällä. miksei sitten kotikunnilla?

Opas on jaettu hienosti 7 eri osaan, joissa on yleistietoa saaresta ja ihmisistä, jotka ovat vaikuttaneet historiaan, elämänmenosta aina kirkoista harrastusiin saakka, onpa jätehuoltokin saanut omat sivunsa. Loppusivut oli pyhitetty lautta-aikatauluille ja hyvälle kartalle.

Ohessa poimintoja oppaasta ja omista havainnoista

EKOASIAA
*Suurin osa paikallisista kerää sadeveden käyttövedeksi. Silti aurinko- ja tuulienergiaa ei vielä hyödynnetä tarpeeksi, puhumattakaan paperin-, alumiinin-, muovin- ja lasinkeräyksestä.
* Vuonna 1996 saarelle tuotiin 3.8 miljoonaa pulloa, joista tuli 1700 tonnia jätettä. Mikä lienee määrä nykyisin, mutta vuosittainen lasijäte päätyy jätteenpolttolaitokselle (!), palaa kiinni seiniin, joista sitä hakataan 20 päivän ajan irti! Laitos on suljettu tuon ajan ja jätteet joudutaan säilyttämään tai  hävittämään eri konstein.
*Kompostointi alkaa tulla arkeen
*Kauppojen edustoilta saa ostaa omiin astioihin juomavettä. Puhdistettu vesi maksaa 0.20 e litralta.
* Surkean huonoista muovikasseista on alettu veloittamaan 0,10 e kappale ja se onkin saanut  ihmiset käyttämään omia kunnon ostoskasseja.

KOULUTUS

* BVI:llä on 15 valtion ja 10 yksityistä ala-astetta. Vastaavasti yläasteita löytyy 7, joista 3 on yksityisiä.
* Ammattikoulu,lukio ja yliopistomahdollisuudet löytyvät myöskin saarelta. Karibialla on muuten uskomattoman monta yliopistoa, jopa pienimmilläkin saarilla!
USKONTO
*On vaikuttanut saaren historiaan ja kulttuuriin
*Saarelta löytyy 46 eri kirkkoa
*Eri uskontokuntia ainakin 11, erikoisimpia ”Church of God” tai ”Seventh- Day Adventists” 

TROOPPISET MYRSKYT JA HURRIKAANIT

*Ihmisiä ohjeistetaan varustautumaan myrskyihin esimerkiksi hankkimaan pieni geneeraattori ja poltttoainetta. Tai hankkimaan pieni kaasuliesi. Huolehtimaan naapureista puolin ja toisin.

* Perussetti hädän hetkelle:
Juoma- ja pesuvettä 5 päivän tarve eli 20 litraa per nenä
Kuivamuonaa 5 päiväksi
Kertakäyttöastioita ja – ruokailuvälineitä, purkin- ja pullonavaaja, tulitikut ja vesitiiviitä mupvipusseja
Hurrikaanilamppuja ja öljyä
Paristokäyttöinen radio
Ensiapupakkaus, vetyperoxidi ja kipulääkettä
Astia sadeveden keräykseen
Kännykkä ja laturi (aurinkoenergia)
Pelejä ajankuluksi
Vaihtovaatteet
Wc-paperia, muovikasseja ja kosteuspyyhkeitä
Lemmikin ruokaa ja vettä
Tärkeät asiapaperit, kynä ja paperia
Rahaa
Ja olutta, viiniä ja/tai rommia, jotta lista on täydellinen!


VAARALLISET ELÄIMET JA KASVIT

*Kaikki hienosti luetellut, olipa listaan laitettu kaikki ”vihatut eläimet” eli ”Lionfish, Mongoose, Cuban Tree frog ja Collared Dove”. Vastaavat suomessa voisi olla rotta, punkki ja hirvikärpänen…

TÄYDENKUUN KALENTERI

Koska täysikuulla on niin suuri merkitys näissä maissa, sitä juhlitaan kunnolla. Kalenterissa on kaksitoista päivää, eli joka kuukauden täydenkuun päivämäärä.
Joillakin rannoilla tarjoillaan elävän musiikin kera ”huumesieniteetä”, jonka laillisuudesta ei olla päästy ihan yksimielisyteen.


 Ei kommentteja: