Translate

tiistai 8. marraskuuta 2011

Kummallisten möykkyjen arvoitus

Kolmannen päivän aamuna oli vedessä kellunut kummia mustia möykkyjä ja kun niitä kohti lähestyi, hävisivät ne pinnan alle. Osa niistä muistutti kelluvia ananaksia.  Mitään kaloja ne eivät voineet olla eivätkä delfiinejä ja valaaksi ne olivat aivan liian pieniä. Yritimme lähestyä muutamaa huomaamattomasti, minä keulassa seisten ja kamera valmiudessa. Pääsimme melko lähelle ja sain hyviä kuvia – kilpikonnasta! Eipä käväisyt ensimmäisenä mielessä nähdä kelluvia kilpikonnia Atlantissa. Niitä riitti koko päivän ajalle yhtä runsaasti kuin merimerkkejä saaristomerellä.
Taisivat nekin nauttia auringon lämmöstä niin kuin me teimme. Afrikan läheisyys tuntuu, sillä lämpötila tätä kirjoittaessa on kolmekymmentä astetta ja kello on yksi iltapäivällä. Matkaa Lanzarotelle on vielä jäljellä parisataa meripeninkulmaa, eli pari vuorokautta.

Annoimme veneen ajelehtia aamulla ja kävimme uimassa kirkkaassa vedessä sekä otimme suihkut uimatasolla seisten. Veden lämpötila oli 20,6 ja syvyys noin 3 kilometriä.
Hentti sai tänään ensimmäisen tonnikalansa puolikkaalla vavalla, sillä toinen vavanpuolisko kuuluu Svantelle…
 Reilu kilon kokoinen kala fileoitiin ja pääsee huomenna pannulle.
Iltapäivällä tupsahti pieni kerttunen yrttilaatikkoon ja katseli minua silmiin. Harmillisinta oli se, että kamera oli siinä laatikossa, enkä voinut tietenkään kuvata tätä uskaliasta matkustajaa, vaikka seisoin siitä 30 sentin päässä. Linnulla on valittavana lepopaikkoina kilpikonnanselkä, kelluva pullonkaula tai ohilipuva vene ja oli kiva, kun se oli valinnut meidän veneen.

Itse matkanteko ja ympärillä oleva meri on kuin kotivesillä seilailisi, vain saaret puuttuvat ja eläimet ovat eksoottisempia. Aikoinaan Suomessa matkaa suunnitellessa sitä ajatteli valtameren olevan jotenkin erikoista, mutta tähän mennessä meri on ollut meille suopea ja siksi kai se ei tunnukaan niin erikoiselta.
Tuuliparka vain on eksyksissä, se pyörii 360 astetta pitkin päivää, eikä näköjään osaa päättää, mistä puhaltelisi. Ja heikoin esitys vahvuudeltaan, mitä olen tavannut - parhaimmillaan se on puhaltanut viime päivien aikana 3 m/s, yleensä vain 1,2! Kuinka monta extrapäivää haluamme 5-6 matkapäivän lisäksi odottelemalla hyvää tuulta?

2 kommenttia:

Anki kirjoitti...

Svante tycker att halva fisken också är hans!Han undrar om det var med hans drag också.Hentti tycks ha bättre fiskelycka i alla fall!

Arja ja Hentti kirjoitti...

Vi sparar halva åt honom.. Det vad Henttis drag,visst är Svantes drag i Finland? Hittades idag Svantes öl och energiajuoma under watermaker..